пʼятниця, 27 жовтня 2017 р.

Стежками УПА


Я вважаю, що кожен українець повинен знати не лише історію України, а й історію рідного краю – ту, про яку не розповідається у підручниках. Ту, про яку так довго замовчували…
УПА – це велична сторінка боротьби за незалежність
у книзі нашого народу. Та, на жаль, мало хто знає, що боротьба розгорталася і на теренах нашого рідного краю.
У лісах між селами Крупове, Мочулише, Залішани, Кривиця та Трипутні, у далекому 1943-му, існував так званий «зимівник» - місце, де вояки УПА переховувалися більш ніж 5 місяців. Це була криївка під землею. Нині це місце у народі називається Лайдацька гора. Таку назву воно отримало від діяльності там славетного ватажка Микити Скуби з псевдонімом «Лайдака».
10 жовтня відбулося відкриття та освячення пам’ятного знака воїнам УПА на Лайдацькій горі. Ми, як завжди, не могли залишатися осторонь чогось цікавенького.
У рамках реалізації проекту «Пізнай очима Україну», за ініціативою вчителів історії  Котяя І. К. та Гури Р.С., у вівторок, 10 жовтня, ми вирушили на екскурсію, яку ознаменували «Стежками УПА».
Вирватися з меж села під час навчання – уже було для учнів 11 класу. Ми заїхали до лісу, а далі продовжили нашу екскурсію пішки. Шлях пролягав перед нами неблизький – майже два кілометри, та подолали ми його швидко, цікаво, з піснями та захоплюючими історіями вчителів про нашу місцевість.

Я думаю, що пронести крізь віки і роки нашу історію – це вже подвиг, і ми повинні бути безмежно вдячні нашим дідам і прадідам за це.
Обіцяємо, ми теж не підведемо!
Котяй Соломія,

Президент шкільної республіки ТЕМП

Немає коментарів:

Дописати коментар